Gambia

Pääkaupunki: Banjul
Asukasluku: 1 367 124
Virallinen kieli: Englanti
Rahayksikkö: Dalasi (GMD)
Pinta-ala: 11 300 km²

Matkakohteet: Gambia

Gambian matkakohteita:

Matkanjärjestäjät

Lomat.infon tietojen mukaan seuraavat suomalaiset matkanjärjestäjät järjestävät Gambian matkoja:

Keskustelu

Keskustele Gambian ja muiden maiden matkakohteista Lomat.infon keskustelupalstalla.

Matkakertomukset

Oletko käynyt tässä matkakohteessa? Kerro kokemuksistasi tai anna vinkkejä matkaa suunnitteleville tällä lomakkeella.

Juuri Gambiasta palannut

Palasin maanantaina Gambiasta lomalta missä alla olevien suosittelujen innoittamana otin yhteyttä Lamin El Sanneh oppaaseen. Hän vei minut ja poikaystäväni ihanille reissuille ympäri maata ja myös Senegalin puolelle missä poikaystäväni teki "walk with baby lions" kokemuksen eikä ole muusta puhunutkaan sen jälkeen. Suosittelen Laminia lämpimästi oppaaksi. Hän on luotettava paikallinen opas joka kuuntelee vierasta ja toteuttaa matkoja teidän aikataulun ja toiveiden mukaisesti, ei ison ryhmän mukana (vaikka varmasti sekin onnistuisi mikäli niin haluatte).

Laminin netti sivut ovat http://www.freewebs.com/laminsanneh/index.htm
Ja sähköposti laminmamusanneh@yahoo.com

Hyvää matkaa, Jannika (ota yhteyttä minuun mikäli haluat kysyä lisää)Arvosana kohteelle:

Jannika - 20.12.2012

Retket Gambiassa

Olin mieheni kanssa huhtikuussa kaksi viikkoa Gambiassa ja mielestäni tämä on oikealla aseenteella kohdattuna todella mielenkiintoinen matkakohde. Olemme käyneet aika monessa maassa, Gambiaan tulemme mielellään uudelleen. Retket Gambiassa ovat edullisia ja siksi niitä kannattakin tehdä useanpia. Suosittelen lämpimästi opasta nimeltä Lams (Lams Tours, Kotu). Varasimme häneltä vain kokeeksi "Highlights"-retken etukäteen jotta pääsemme testaamaan, hyväksi todettuna teimme vielä neljä muutakin retkeä ja jokainen oli omalla tavallaan antoisa. Lams tarjoaa valmiita paketteja, niitä voi muunnella toivomuksesta. Hän järjesti meille ihan omankin retken ja hoiti sen hienosti. Kyselkää aina Lamsilta ennenkuin varaatte. Hänen kotisivunsa löytyy täältä: www.lamstours.com

Arvosana kohteelle:

TinTTiRan - 21.08.2012

Gambia joulu-tammikuu 2011-2012

Olimme ystäväperheen kanssa kahden viikon lomalla Gambiassa joulu-tammikuussa 2011-2012. Upea paikka... ystävälliset ihmiset..halpa hinta
Suosittelen... ERIKOISESTI suosittelemme Cape-Point Hotellia, ja hotellia vastapäätä olevaa matkatoimistoa Scan Touria ,se järjestää upeita matkoja, ja ennen kaikkea siellä on täysin suomen kieltä osaava paikallinen opas, Matar! (Matar on asunut Suomessa)
Kysykää oppaaksenne Scan Tourilta Mataria, saatte varmasti rahoillenne vastineen, hän vei meidät mm. erittäin jännittävälle torille Banjuliin,torille, johon ilman paikallista opasta ei ole hyvä mennä.

Arvosana kohteelle:

Sydänn jäi Gambiaan - 18.01.2012

Gambia matka

Suoseittelen Lamin "el" Shannea oppaaksi, on erittäin luotettava,tietää ja osaa hoitaa kaiken todella hyvin! Otin myös matkan toiselta oppaalta, joka ei toiminut ollenkaan niin hivn kuin Lamin. Iso suositus Laminille!Arvosana kohteelle:

Laine - 25.02.2011

Tammikuu 2010

Kävin Gambiassa. Aivan mahtava reissu. Täällä jo aiemmin mainitun paikallisoppaan Mulai Joben ansiosta. Talvi lähestyy taas. Katselen matkoja Gambiaan...

Arvosana kohteelle:

Anonyymi - 30.09.2010

Gambia, Bakotu. Tammikuu 2010

Olimme viikon lomamatkalla Gambiassa, tammikuussa 2010. Tutustui matkakohteeseen jo etukäteen kirjasia lueskellen, mutta olihan ensimmäinen kerta eksoottisessa maassa silti aivan uudenlainen kokemus.
Oppaanamme toimi Lamin "El" Sanneh ja hän oli todella loistava. Sovimme jo etukäteen s-postitse, että hän toimii oppaanamme. Kerroimme toiveemme ja niitä kuunnellen saimme nauttia retkistä Gambiassa. mm.tutustuminen Banjuliin, safaripuisto Senegalissa jne.Paikallinen opas oli myös edullisempi, kuin matkanjärjestäjän oppaat olisivat olleet.
http://www.freewebs.com/laminsanneh/index.htm. Laminin suurena etuna oli hyvä englanninkielen taito!
Täältä löytyy kuvia ->
http://picasaweb.google.com/Rriika/Gambia012010#

Vielä Gambiasta: Siellä ei saanut hetkeäkään kävellä rauhassa!! Eli lomalle lähtiessään, ei kannate odottaa mitään rauhallista ja leppoisaa lomailua, hermoja vaaditaan,kun jokainen ohikulkija ryhtyy juttelemaan. Pääosin jokaiselta paljastuu jokin kikka, jotta he saisivat turisteilta rahaa.

Mutta kokemisen arvoinen paikka :)

Arvosana kohteelle:

Riika - 14.02.2010

Gambia, tammikuu 2009

Hei,

tulimme juuri viikon lomalta Gambiasta. Meillä oli oppaanamme Lamin "El" Sanneh. Tämä luotettava ja mukava nuorimies on valtion kouluttama virallinen opas. Hän oli osaltaan vaikuttamassa lomamme onnistumiseen emmekä voi kehua häntä tarpeeksi. Hän tekee erityisen mielellään töitä juuri suomalaisten kanssa ja on toiminut oppaana useampia vuosia.

Lamin vie teidät mille tahansa retkille tai paikkoihin mitä toivottekin ja säästää monenlaiselta häslingiltä. Kävimme hänen kanssaan mm. eläinsafarilla Senegalissa ja kalastamassa suistoalueella. Hän esitteli meille myös krokotiilipuiston sekä apinametsän.

Hänellä on runsaasti tietoa Gambian historiasta ja hän kertoo paikallisista tavoista mielellään.
Lamin kannattaa tavata jo loman ensimmäisenä päivänä, ainakin me vältyimme monenlaisilta ongelmilta näin.

Hän tulee mihin tahansa turistialueelle pyynnöstänne eikä varsinaiessti päivystä minkään hotellin edustalla kuten suurin osa paikallisista oppaista.
Lomamme lopuksi annoimme Laminille palkkioksi sopivaksi katsomamme summan ja mm. tavaroita, joita emme enää lomamme päätyttyä tarvinneet. Itse hän ei ollut mitään vailla.

Laminille kannattaa laittaa sähköpostia hyvissä ajoin ja hän vastailee myös tekstiviesteihin.

Laminin nettisivut: http://www.freewebs.com/laminsanneh/index.htm . Hänen puhelinnumeronsa on: +220 7444 333 ja sähköposti laminmamusanneh@yahoo.com.

Alla olevassa ketjussa on myös käytetty Laminin opaspalveluita ja myös he olivat erittäin tyytyväisiä:
http://keskustelu.suomi24.fi/matkailu_show.fcgi?categor y=104&conference=4500000000000970&posting=2200000003510 7991

Mikäli haluatte kysyä jotain Laminista, meille voi laittaa sähköpostia: erillistalo@gmail.com

Suosittelemme lämpimästi!!

Arvosana kohteelle:

Neljän kopla - 24.01.2009

Lomalla Gambiassa

Gambia oli se tuntematon maa, jonka valitsin ehkä ystäväpariskunnan houkuttelemana, jotka olivat käyneet siellä Ruotsista käsin joskus 80-luvulla. Eräs ystäväni halusi mukaan, joka ei ollut koskaan käynyt Euroopan ulkopuolella. Halusimme huoneen molemmille ja keittomahdollisuuden ja päädyimme Bakotu Apartmenttiin Kotuun. Kotun ranta on pitkä ja hyvä kävelylenkkejä ajatellen ja sieltä löytyy pari hyvää paikallista rantaravintolaa Paradise ja Kunta Kinten Beach Bar kauempana Kololiin päin kävellessä. Luin internetin keskustelupalstoilta, että siellä ei välttämättä tarvita ilmastointia. Matkamme alkoi marraskuun lopulla ja silloin oli tosi kuumaa. Saimme jo Las Palmasin välilaskun aikana kuulla, että siellä oli ollut edellisellä viikolla +38 astetta. Lentokentältä meidät tungettiin polttoaineen katkuiseen vanhaan bussiin, jossa ei ollut ilmastointia. Saimme vuokrattua hotellista tuulettimen, mutta eihän se paljon auttanut. Ensimmäinen viikko meni totuttelemisessa siihen ilmastoon. Bumbstereita oli katu täynnä, tultiin kättelemään ja kyselemään nimeä ja kun nimen kertoi, niin kuuli joka paikassa sen jälkeenpäin. Kävelimme rannalla ja uimme ensimmäisen viikon. Kävimme Bakaussa ystäväpariskunnan luona vierailulla. Sitten löysimme ”pimeän taksin” ja kävimme Sanyang beachin rannalla. Siellä meduusa poltti ystäväni käden, mutta apu oli lähellä. Ystävällinen rantabaarin daycare hieroi pahimman tuskan pois. Meduusat kuulemma ovat harvinaisia sillä rannalla, mutta esiintyy joskus, koska se on paikallisten kalastajien paikka.

Sitten eräs ystävällinen, hyvää englantia puhuva taksimies Mulai Jobe tuuppasi business korttinsa käteeni ja otin häneen gsm viestillä yhteyden ja niin saimme kunnollisen oppaan taksin lisäksi. Taksilla ajo oli uskomattoman halpaa. 30 eurolla/päivä ja kaupan päälle hyvän oppaan. Hän vei meidän Sukuta Upper Basic Schooliin, jonne veimme kyniä ja vihkoja ja jalkapallon. Tämän koulun ei pitänyt olla SPR:n lahjoitusten kohde, ja taksinkuljettaja ohjasi meidän ensin rehtorin puheille, mutta kertoi, ettei kannata tavaroita hänelle antaa, koska ne eivät mene lapsille jakeluun, joten menimme pariin luokkahuoneeseen jakamaan ne.
Kuulimme tanskalaiselta hotellinaapuriltamme, että siellä on myös Sukuta Kambengo School, johon hän on rahoittanut luokkahuoneen ja nyt vei kattorahaa ja seuraavalla kerralla rahoittaa pulpetit ja tuolit oppilaille. Harmittaa, kun siellä jäi käymättä.

Kävimme kuitenkin Lamin Lodgessa ja Serekundan markkinoilla ja Krokotiilipuistossa sekä Banjulin markkinoilla ja siellä Arch 22 rakennuksessa, mistä oli upeat näköalat Banjulin kaupunkiin. Banjulin markkinat olivat paremmat kuin Serekundan. Kun meillä oli hyvä taksinkuljetta oppaana, saimme kulkea rauhassa.

Talviaikakin koitti ja lämpötila laski siedettävät alle +30 astetta, joten loppu loma oli kevyempää. Malaronetabletit tuntuivat olevan liian voimakkaita, ja niistä tai kuumasta auringosta seurasi päänsärkyä ja pientä huimausta.

Elimme kuin miljönäärit, kun käytimme paikallisia ruokapaikkoja ja nautimme niitten hyvistä kala ruoka-antimista.Maa on kyllä mielenkiintoinen ja, sydän jäi sinne.Jäi vielä käymättä Gambia joella, Tendaba Campillä ja Ginak Islandilla (Paradise Island).

Hyviä puoli on myös pieni aikaero.ja että siellä pärjää englannin kielellä. Ihmiset ovat köyhiä, 50 kg:n riisiannos kestää pienellä perheellä kolme kuukautta, joka maksaa 10 euroa. Palkka on 20-30 euroa/kk hotelli- ym. työntekijöillä. Satuimme Tobaski aikaan (vastaa muslimien joulua), jolloin uhrataan lammas, syödään perheen kesken hyvin ja ostetaan uudet juhlavaatteet, mikä kuulemma tapahtuu kerran vuodessa ja ne olivatkin hienot. Internet yhteydet pelasivat hyvin Bungalow Beachin hotellin Internet Cafessa ja siellä palveli ystävällinen kaveri Saihou Drammeh.

Kuitenkaan en suosittelisi matkaa ensimmäiseksi pitkäksi matkaksi.

Tämän ystävällisen taksinkuljettajan nettisivuille voi käydä tutustumassa osoitteessa:

http://pp.kpnet.fi/pesola/Index.html

Suosittelen lämpimästi! Matkasi onnistuu silloin varmasti!Arvosana kohteelle:

Astra - 24.01.2009

Sopii myös perheille

Juuri Gambiasta palanneena ja iloisesti yllättyneenä voin vain suositella maata muillekin. Vain parin tunnin lisälento Kanarialta eli ei niin kaukanakaan. Suomalaiselle helppo maa, koska lähes kaikki puhuvat myös englantia.
Retkiä voi tehdä perinteisten oman matkantoimiston järjestämien lisäksi virallisten paikallisoppaiden ja ei-virallisten oppaiden sekä täälläkin mainitun suomalaisen paikallisoppaan kanssa. 3 viimeistä vaihtoehtoa vievät sinut lähelle gambialaisia. Epävirallinen opas voi bongata sinut kadulta tai rannalta tai se voi olla hotellin siivoojakin vapaapäivänään.
Jos pääset - pääset jos haluat - kylään gambialaiseen kotiin, niin se on kokemus jo itsessään (muista vain hakea mennessäsi riisisäkki tuliaisiksi). Ihmiset ovat ystävällisiä, puheliaita ja tapaat koko laajan gambialaisen perheen ja naapurit samalla.
Sisukkaan suomalaisen paikallisoppaan yksi monista hyvistä puolista on se, että hän tietää paljon sekä ehtii kertoa paljon ja kysyäkin saa.
Epävirallisen oppaan kanssa puolestaan voi käydä hyvä tuuri tai huonokin: opas voi tietää paljon (esim. tuntee lintupuiston sadat linnut) tai ei tiedä mitään (esim. lähdet Senegaliin safarille oppaan kanssa, joka ei ole siellä ennen käynytkään).
Safarien ja lintupuistojen sijaan nähtävää ja koettavaa Gambiassa minusta on kuitenkin itse maa, sen ihmiset ja elämä siellä. Sinne kannattaa myös lähteä sillä mielellä, että voi viedä siellä tapaamillesi uusille ystäville ja kouluihin kyniä, vihkoja, käyttökelpoisia vaatteita ym. Kerjäämistä siellä on, muttei häiritsevästi, ja paremman mielen itselle saa, kun antaa halutessaan. Kuulemiinsa surullisiin tarinoihin kannattaa myös suhtautua varauksella.
Jos jotain huonoa on sanottava, niin toisilla alueilla (ei kaikkialla) on liian hankalia "ystäviä": joudut maksamaan, että saat kävellä ilman epävirallista paikallisopasta. Meidän kohdalle hankalia ei osunut: väittelimme aikamme ja kiitelimme no thanksiä, jos emme halunneet pidempään jaaritella.

Arvosana kohteelle:

Netta - 02.01.2009

Gambia

Gambia on upea luontomatkailijan kohde. Lintumaailmaan on helppo tutustua hyvän ammattitaitoisen paikallisen lintuoppaan johdolla. Lintuparatiisissa asustaa 600 toinen toistaan kauniimpaa lajia. Ensimmäisillä matkoillani loka-, tammi- ja maaliskuussa 2008 tunnistin Banjulin lähialueilla Bijilon metsässä (Bijilo Forest Park), Abukon luonnonsuojelualueella, Tanbi Wetlands´lla sekä Tujereng Woodsissa neljällä päiväretkellä 136 eri lajia. Viimeisimmällä matkallani heinäkuussa 2008 matkasin Georgetowniin ja Tendabaan sekä Gambia-joki matkoille. Jälleen sadekautena uusia lintu tuttavuuksia. Upeiden lintujen lisäksi tapasin hippoja (virtahepoja), simpansseja, paviaaneja ja muita apinoita, liskoja sekä luonnollisesti myös lukuisia hyönteisiä luonnonhelmassa. Suosittelen: koulutuksen saanut luonto-opas, bird watcher Modou Krubally -todellinen "eagle eye". Hän on tehnyt matkoistani todellisia elämysmatkoja. Tel. (00220)7005312. www.freewebs.com/birdinggambia.

Arvosana kohteelle:

Bird watcher - 10.08.2008

Gambia

tulin 28.2.2008 2vk. lomalta Gambiasta,missä olin kotun alueella mansea beatch nimisessä hotellissa perheeni kanssa.
Paikka ja hotelli olivat ihan mukavia,samoin paikalliset ihmiset.Alueelta löytyy hyvät hiekkarannat ja ravintoloista maittavat ateriat.Retkistä itse pidin mukavimpina kalastusreissuja varsinkin kun vesistöt on kalaisia ja saalista saa varmasti.Kannattaa ottaa paikallinen kaveriksi, niitä siellä piisaa.Hän voi olla paikallinen opas tai vaikka taksinkuljettaja, kun hänen neuvoa kysyt ja pienen tipin hänelle maksat,voit olla varma että hän on sinun käytettävissä koko lomasi ajan. Kun lähdet hotellin portilta ulos ei sinun tarvitse tähyillä opastasi,hän on jo siinnävaiheessa nähnyt sinut ja kiiruhtaa luoksesi.
Itse tutustuimme Mansea hotellin edessä passia pitävään turistitaksin kuljettajaan jonka nimi on Baba, 32 vuotias poikamies ja tosi symppis kaveri.Hänet saa kiinni kännykästä
Puh.002207288240

Arvosana kohteelle:

jore - 03.03.2008

viime tammikuussa viikon lomalla gambiassa

Kokemuksena aivan mahtava!Ihanan ystävällistä väkeä joka paikassa.Miehet hieman liian tungettelevia koska olimme reisussa kahden ystäväni kanssa,eli ei kannata lähteä pelkällä naisporukalla tai ei saa hetken rauhaa.
Ruoka oli hyvää.Käsidesiä kannattaa pitää mukana reilusti ja hanavedellä voi hotellissa pestä hampaat juoda ei kannata kuin pullovettä.
Kun menet Gambiaan ota mukaasi kyniä,vihkoja,halpoja laskimia yms.ja vie mennessäsi vaikka grokotiilipuiston vieressä sijaitsevaan kouluun,siellä ollaan kiitollisia kaikesta ja ne lapset ovat niin pieniä ja suloisia.
Muista että koska köyhyys on kovaa, saattaa mukaan mahtua myös kateellisia sivustakatsojia jos lahjoitat jollekkin jotakin.esim. me lähtöaamuna lahjoitimme meidän hotellimme ihanalle ja rehelliselle siivoojatytölle näytepakkauksia meikeistä ja hajuvesistä sekä suomalaisia karkkeja yms. +hieman rahaa koska hän ei varastanut meiltä eikä muiltakaan mitään ja oli siisti ja ahkera.Hän kertoi että joutuu salaa viemään tavarat ettei muut siivoojat näe ja tule kateelliseksi ja hanki hänelle pahimmassa tapauksessa potkuja.
Suomi kiinnostaa heikäläisiä kovasti eli ylimääräiset englanti-suomi sanakirjat ovat tervetulleita viemisiä.

Arvosana kohteelle:

sandek - 24.08.2007

Gambia

Asun Gambiassa talvet ja suosittelen kohdetta kaikille jotka pitävät auringosta ja ystävällisistä ihmisistä. Olen tehnyt aljon retkiä suomalaisille yleensä pienemmissä ryhmissä (2-6 henkeä) ja retkeni voidaan suunnitella asiakkaan toiveiden ja mieltymysten mukaisesti. Kaikki neuvoni ja vinkkini ovat aidosti ilmaisia. Ennen matkaa voit jo kysellä vinkkejä sähköpostilla osoitteesta anukatajikko@gmail.com

Arvosana kohteelle:

Anu - 19.05.2007

Gambia

Olimme viikon lomalla Gambiassa Helmikuussa 2007.Paikka oli aivan ihana, ihmiset mukavia ja ruoka aiva taivaalisen hyvää. Kannattaa ehdottomasti käyttää paikallisia oppaita eikä vain tjäreborgin oppaita(IIISO hinta ero). Tjäreborgin oppaat pelotteli ettei missään nimessä saa eikä kannata käyttää näitä paikallisia oppaita. Paikalliset kohtelivat meitä todella hyvin eikä missään vaiheessa tarvinnut pelätä missään mitään.
Rannalla oli paljon paikallisia kaupustelijoita mutta niistä pääsi kyllä helposti eroon kunhan oli päättäväinen mutta ystävällinen. Parhaiten siellä pärjäsi kun tutustui paikallisiin ja liikkui paikallisen kanssa.
Ainoa huonopuoli paikassa oli että siihen rakastuu ja sinne haluaa takaisin... :)

Arvosana kohteelle:

Uusi loma on jo varattu - 14.05.2007